Sokan panaszkodnak

március 30, 2017 kategória: Blog | nincs hozzászólás

Sokan panaszkodnak

Sokan panaszkodnak, hogy a baktériumtrágyák hatása változó, egyik évben hozza a várt eredményeket szinte minden növénykultúrában, máskor meg csak kukoricán, vagy búzán stb. De még csak nem is növény vagy terület specifikus a visszaesés az elvárható eredményekhez képest. Sokan több féle talajbaktérium készítményt is használnak, de mindegyiknél jelentkeznek az instabil eredmények. Ez pedig bizalom vesztést okozhat!

 

 

 

Lehetséges okok:

  • változó az oltóanyag minősége NEM SZABADNA ELÓFORDULNIA!
  • nem megfelelő gyártási eljárással készült (pl. változó alapanyag, változó stabilitású készítmény stb.)
  • hígítva lett (sejtszám beállítás)
  • helytelenül tárolták, szállították (hőmérsékletváltozás, tárolási idő túllépés, stb.)
  • a legtöbb oltóanyag kényes a kijuttatás változó körülményére (pH, időjárás, UV sugárzás, tankeverék összetétel stb.) BAKTÉRIUM TRÁGYÁK SAJÁTOSSÁGA!
  • szélsőséges időjárás következménye (extra nagy hideg, vagy meleg, túl sok, vagy kevés csapadék) FÜGGETLEN TÉNYEZŐ, DE SZERENCSÉRE NEM JELLEMZŐ!
  • a talaj összetétele (fizikai, kémiai, biológiai) miatt nem tud felszaporodni a talajbaktérium DOMINANCIA ELV!

Ez utóbbival sajnos nem számolnak a forgalmazók, amikor a baktériumok jótékony hatásáról beszélnek. Igen szinte mindegyik oltóanyag képes hozni, amit ígérnek róla, amennyiben fel tud szaporodni! De ez nem történik meg évről-évre automatikusan, azért mert kijuttattuk a talajba.

A talaj fizikai paraméterei, kémiai összetétele és biokémiai specifikum miatt mindig kialakul egy mikrobiológiai egyensúly közösség, ami meghatározza a baktériumok, gombák számát összetételét az adott talajba. Hiába növeljük meg a hasznos talajbaktériumok számát, ha az anyagcsere folyamataiknak nem felel meg a környezet, nem szaporodnak fel olyan mértékben, ami befolyással lehetne a növényre.

Leegyszerűsítve, de szemléletesen: egy mezőre hiába teszünk plusz száz nyulat, nem biztos, hogy elszaporodnak. Ha kevés az élelem elpusztulnak, ha kevés a búvóhely a ragadozók áldozatai lesznek stb., tehát nagyobb eredményt érhetünk el, ha a környezetet változtatjuk meg, pl. búvóhelyet teremtünk, a nyulaknak megfelelő élelmet biztosítunk a területen.

Ez a fő oka a hullámzó teljesítménynek, de ezt tudjuk befolyásolni igaz nem a hagyományos talajbaktériumokat tartalmazó oltóanyagokkal, hanem az EM-1 komplex igen agresszív mikrobiológiai törzs oldattal, ami képes megváltoztatni a talaj flórát, anyagcsere folyamataik segítik a hasznos talajbaktériumok, gombák felszaporodását. Ráadásul nem csak a talaj, hanem maga a növény is kezelhető az EM-1-el, ami miatt a növény egész flórája megváltozik kedvezően.

Ez az IRÁNYÍTOTT MIKROBIOLÓGIA A NÖVÉNYTERMESZTÉSBEN: hatásfoka egyenletes, eredménye kimagasló.

                                                                

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>